Upoznajte Split

Upoznajte Split, najlipši grad na svitu kako mu često tepaju njegovi građani, grad Hajduka i svetog Duje, grad pisme i posebnog temperamenta, grad koji, iako star više od 1700 godina, još uvijek živi svoju mladost.

Dioklecijanova palača
Dioklecijanova palača jedan je od najznačajnijih svjetskih spomenika Rimskog carstva izvan Rima te prava riznica kulturno povijesnih znamenitosti u gradu Splitu. Unatoč brojnim promjenama u toku vremena ova 1700 godina stara palača i dalje oduševljava brojne posjetitelje svojim graditeljskim konceptom i načinom na koji već stoljećima odolijeva zubu vremena. Naime, ono što Dioklecijanovu palaču čini posebnom i jedinstvenom u svijetu jest činjenica da je ona zapravo živući spomenik, stalno naseljen od pada Salone pa sve do danas.

Katedrala i zvonik
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznata kao katedrala splitskog zaštitnika sv. Duje, povijesno je poznata kao najstarija katedrala na svijetu. Njen zvonik nazaobilazni je simbol grada Splita s čijeg se vrha pruža nezaboravan pogled na grad, Marjan i obližnje otoke.

Peristil
U svom obilasku palače nikako ne propustite posjetiti prostor Peristila, sjesti na njegove prastare kamene stepenice i na trenutak se diviti impresivnoj arhitekturi antičkog doba. Taj trenutak vjerojatno će biti ispunjen živom glazbom ili zvukovima nekog drugog kulturnog događanja koji se u ljetnim mjesecima svakodnevno odvijaju u ovom prekrasnom ambijentu.

Splitska riva
Splitska riva omiljeno je okupljalište svih Splićana i najreprezentativnije mjesto za popiti kavu ujutro ili čašu vina u večernjim satima. Ako niste učinili nešto od navedenog kao da i niste bili u Splitu. Ukoliko želite biti viđeni nikako ne smijete propustiti subotnju špicu kada se i staro i mlado spusti na jutarnju kavu u centar grada. Dvosatno ispijanje kave jedna je od glavnih karakteristika splitskog lifestyle – a i nezaobilazni ritual svakog pravog Splićanina.

Centar grada
Izgubite se u šetnji po uskim getskim uličicama te se počastite laganim ručkom u autohtonom ambijentu nekog od šarmantnih restorana u gradskoj jezgri. Svakako preporučamo riblje menije i domaće vino – ipak ste u Dalmaciji, zar ne?

Marjan
Malo se koji veliki grad može pohvaliti zelenom oazom kakva je park šuma Marjan u samom gradskom centru. Uživajte u mirisima mora i borova, pronađite izgubljene crkve i kapelice stopljene sa šumom i zelenilom ili se okupajte se na nekoj od brojnih plaža. Prilikom šetnje po marjanskim vidilicama s kojih se pruža prekrasan pogled na čitav grad nikako ne zaboravite snimiti i koju fotografiju koja ća vam poslužiti kao trajna karta za povratak u Split barem u mislima.

Stadion Poljud
Nogomet u Splitu puno je više od najvažnije sporedne stvari na svijetu, a važnost NK Hajduk za Splićane nemoguće je opisati riječima. Iako se igrom Hajduk teško može mjeriti s velikim svjetskim nogometnim klubovima, zbog svoje povijesne važnosti i vjerne navijačke skupine Torcida, Hajduk je postao simbolom grada, jednako kao i njegov prekrasni stadion u karakterističnom obliku školjke – Poljud.

Pošaljite upit