Salona

Prije više 2000 godina,u jednom od tada najljepših zaljeva na istočnoj jadranskoj obali uz deltu rječice Jadro nastala je Salona. Zahvaljujući svom dobrom prirodnom položaju i spletu povoljnih povijesnih okolnosti na prijelazu era postaje metropola rimske provincije Dalmacije sa više od 60 000 stanovnika. Unutar zidina podiže se forum, političko i vjersko središte grada, a u neposrednoj blizini je krajem 1. st. sagrađen i teatar. Na krajnjem sjeverozapadu je u 2. st. podignut amfiteatar, omiljeno mjesto zabave u Rimskom Carstvu. Na suprotnom dijelu Salone sagrađene su velike gradske terme, nezaobilazni dio urbane kulture rimskog grada te episkopalni centar, središte kršćanske zajednice.

Kuća Parać
Tradicijska kuća Parać, u vlasništvu Grada Solina, smještena na antičkom amfiteatru, sagrađena je 1863. godine od kamena salonitanskog amfiteatra. Kuća ugošćuje arheološku zbirku (amfore i odljevi skulptura iz solinske baštine) smještenu na katu kuće, dok se u prizemlju nalazi otvorena restauratorska radionica koju izvode studentice restauracije i konverzacije Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Cilj prezentacije jest prikazati posjetiteljima kako se radi s izvornim materijalima te koji su to ukrasni i uporabni predmeti iz antičkog doba. Osim izložbenog prostora, posjetiteljima su na raspolaganju i besplatni promotivni i edukacijski materijali. Ulaz u kuću je besplatan.

Gospin otok
Crkva Gospe od Otoka opkoljena rukavcima rijeke Jadro najstarije je marijansko svetište u Hrvata. Prema legendi upravo na ovom idličnom mjestu u srednjem vijeku nastaje prvo naselje Hrvata. Na otoku je u X. stoljeću na mjestu današnje crkve Gospe od Otoka hrvatska kraljica Jelena sagradila dvije crkve, Blažene Djevice Marije i svetog Stjepana. Ovo svetište je 1998. pohodio i Sveti Otac Papa Ivan Pavao II., poslavši poruku Solinjanima: Čuvajte blago vjere koje vam je povijest podarila!

Šuplja crkva
Uz samu rijeku Jadro, istočno od Salone nalaze se ostaci crkava na lokalitetu koji je u puku poznat već više stoljeća pod vrlo upečatljivim imenom Šuplja crkva. Ova trobrodna bazilika posvećena Sv. Petru i Mojsiju, svoj slikoviti naziv nosi još od kraja XVII. stoljeća koji su joj dodijelili novi tada doseljeni stanovnici Solina. Crkva iz XI. stoljeća, povezana je sa krunidbom bana Zvonimira za hrvatskoga kralja 1075. godine. Sagrađena je unutar velike starokršćanske bazilike po svoj prilici iz VI. Stoljeća. Uz crkvu je bio i benediktinski samostan, koji je prema povijesnim pretpostavkama bio povezan sa vladarskom kućom što je ovu crkvu učinilo iznimno važnom i prigodnom za obavljanje čina krunidbe hrvatskih kraljeva.

Gašpina mlinica
Gašpina mlinica jedna je od rijetkih mlinica na rijeci Jadro koja je ostala sačuvana do danas. Izgrađena je još u XVIII. stoljeću, a obnovljeni objekt danas je otvoren za posjetitelje. Posjetite stari mlin, razgledajte alate, kupite brašno i suvenire, sve to uživajući u prekrasnom okruženju uz žubor rijeke Jadro.

Pošaljite upit